Майданчик для вигулу собак в Чернівцях

Коли я писала проект для вирішення проблеми безпритульних тварин, дуже хотіла організувати діалог та взаємну довіру між владою та любителями тварин, адже вимога дотримання правил поводження з тваринами без зустрічного кроку була б, м'яко кажучи, неефективною. Довго думала що б це могло бути.
Наші партнери з Молдови попросили включити їм в бюджет майданчик для вигулу собак.
Наш національний звір, якого ми іменуємо «жаба», одразу ж дав знати про себе. «Як це в Бєльцах такий майданчик буде, а в нас ні?». І хоч сума бюджету для України вже була визначена, я почала його перекроювати і перерозподіляти, щоб хоч якусь суму виділити для майданчика. Що воно таке і яким він має бути, на той момент я й поняття зеленого не мала. Якщо-що зробимо такий же як і в Молдові…
Пройшло майже 2 роки і з нами підписали грантову угоду. Ми почали реалізацію проекту і стикнулися що ніде в Україні немає нормальних майданчиків для вигулу собак. Зони для вигулу практично в кожному місті закріплені, а майданчиків немає. Дякуємо Кінологічному союзу України, що вони колись розробили положення. І ми хоч щось змогли принести в міську раду як законодавчу основу. Ярослав Денисович Кушнірик запропонував розмістити це в Жовтневому парку, там де зазвичай і гуляють з собаками, — біля Олімпії.
Перебуваючи за кордоном, ми по крупинкам збирали будь-яку інформацію про те, як ці майданчики організовують і облаштовують. Єдиний такий майданчик який побачили вживу був в набережному парку в Бургасі в Болгарії. Досить великий із сітки з облаштованими тамбурами.
І от взявши за основу побачене та покликавши до допомоги англомовні сайти, чернівецьких кінологів та «смєкалку» мого коханого чоловіка, я вважаю що ми запроектували та вже практично втілили один з кращих майданчиків для вигулу собак в Україні.
Майданчик ще не завершений, але користуватися ним можна власникам тварин і сьогодні.
Це огорожена сіткою наших чернівецьких виробників (згідно правил закупівлі ЄС, ми повинні купувати тільки в національних або європейських постачальників) територія в парку Жовтневому площею 30 х 30 метрів з двома входами-тамбурами та розділена на дві частини з проходом.
Одна частина використовується суто для вільного вигулу. На іншій частині будуть влаштовані снаряди для дресури, як тільки дозволить це зробити погода. Ще раз повторю, що майданчик ще не облаштований до кінця. Поки що ми встановили тільки лавочки.
На майданчику тварини можуть вільно та безпечно бігати без повідка, що дуже важливо для деяких порід-втікачів.
Хочу поділитися своїм захопленням власниками тварин, що вигулюють там своїх улюбленців. Вони не вимагаючи ні від кого нічого, організували порядок і прибирання на майданчику.
Я переживала, що ми не встигаємо через погоду і певні труднощі встановити смітники. Відповідно і майданчик може бути весь в тому, чим зазвичай красуються центральні вулиці після вигулу не дуже порядними чернівчанами там своїх собак.
Як же ж я була вражена, коли побачила прилаштований до дерева оранжевий совок, мішок для сміття на огорожі та ідеальну чистоту!!!
Люди!!! Я Вами пишаюсь!
І коли сьогодні я прийшла на майданчик зробити його фото, найкращою нагородою для мене було спостерігати за надзвичайно жвавими, красивими та щасливими від спілкування з свіжим снігом, обгризеними палками та люблячими господарями, сімома мохнатиками.
Напевне собаки відчули мій настрій, тому що коли я зайшла, майже всі вони побігли ластитися і гратися. Дехто навіть з палицями в зубах підбігав. Їхні господарі були дуже здивовані такою поведінкою і пояснили собі це тим, що напевне і в мене собака.
Але я ж то знаю, що собаки все розуміють і знають...


0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте